|
|
|
... Levesszük a babot meg a papírt, és a tésztát langyosra hűtjük. A rebarbarakompótot a fahéjjal, a szerecsendióval, és a többi fűszerrel jól összekeverjük, és a tésztára tesszük. Az almákat megmossuk, magházukat kivájjuk, húsukat vékonyra szeleteljük. Kör alakban a tésztára, egymásra rakjuk a szeleteket, úgy, hogy félig takarásban legyenek. A lekvárt meglangyosítjuk, vékonyan bekenj... |
|
|
|
|
|
|
|
... tej
4 nagy tojás
csipetnyi jázminaroma
a forma kikenéséhez: vaj
ELKÉSZÍTÉS
A babot 12 órára hideg vízbe áztatjuk, majd váltott vízben többször megmossuk, és ujjainkkal elmorzsoljuk, hogy a zöld héj lejöjjön róla. Fazékba tesszük, annyi vízzel öntjük fel, amennyi ellepi, és fedő alatt felforraljuk. 20 percig főzzük. Amikor kész, lecs... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... lapos edénybe tesszük elterítve. Ha nagyobbra akarjuk a csírát, tovább hagyjuk nőni. Amíg csírázó állapotban van, a növény jobban szereti a sötét helyet. Használat előtt megmossuk, és lemezvágóba teszünk egy negyed csésze csírát ás pépesítjük ízlés szerint. Bármely más zöldség-lével de akár banán-lével is keverhetjük. Étrendünkben a babcsíra s ide értjük a szójababot... |
|
|
|
|
|
|
|
... bors, 5 dkg liszt, 2 dl tej, 1,5 dl tejszín, 2 tojássárgája, a leves feljavításához 3 dkg vaj.
A csontokból a vegyes zöldséggel, fűszerekkel levest főzünk. A megtisztított gombát megmossuk, és finomra vágjuk. Az apróra vágott vöröshagymát vajban megfonnyasztjuk, hozzáadjuk az összevágott gombát, megsózzuk, meghintjük egy kevés törött borssal, és lepirítjuk. Ha a levét elfő... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... babérlevél, 1 ek. liszt, 1 tk. fűszerpaprika, 1 ek. vágott zellerlevél.
1. A körmöket megtisztítjuk, négybe vágjuk, egy órára beáztatjuk. Közben
a zöldségeket is megtisztítjuk, megmossuk. A vörös- és fokhagymát apróra,
a gyökérzöldségeket hasábokra vágjuk.
Elkészítés:
2. A hagymát megfuttatjuk 1 ek. forró olajon, majd rátesszük a körmöket, és bőven f... |
|
|
|
|
|
|
|
... vajon vagy margarinon a megtisztított, finomra vágott vöröshagymát üvegesre pároljuk. A karottát és a karfiolt megtisztítjuk, apróra vágjuk, pár percig a hagymával együtt sütjük. A rizst megmossuk, jól lecsöpögtetjük, a zöldséggel kissé átpirítjuk és a zöldséglevessel feleresztjük. A levest mérsékelt tűzön 15-20 percig pároljuk. A babot és a póréhagymát megtisztítjuk, az utóbbit k... |
|
|
|
|
|
|
|
... hagyma
2 zöldpaprika
1 padlizsán
25 dkg paradicsom
só
petrezselyem
bors
pirospaprika
1 pohár joghurt
2 tojás
olívaolaj
A bárányhúst megmossuk, feldaraboljuk, kevés olajon megpároljuk, majd a sóval, a borssal és a paprikával fűszerezzük. A babot, a krumplit, a hagymát, a padlizsánt és a paradicsomot felkockázzuk, és kevés... |
|
|
|
|
|
|
|
... g egész hámozott mandula
Elkészítése:
Előkészítési idő: 15 perc
Főzési idő: 15 perc
A húst széles csíkokra,a fokhagymát apróra vágjuk. A babot megtisztítjuk, megmossuk és 5 cm hosszú darabokra vágjuk. A sárgarépát meghámozzuk, és ferdén 2 mm vastag szeletekre vágjuk.
1/8 l tyúkhúsleves alaplét, szójaszószt, étkezési keményítőt és szezámolajat elkever... |
|
|
|
|
|
|
|
... vagy negyed kávéskanál szárított borsikafű, só, bors, 2 dl tejföl, 1 ek. rizsliszt,, citromlé, 4-5 szál petrezselyem.
1. A babot kifejtjük, szűrőtálban leöblítjük. A zöldbabot megmossuk, megtisztítjuk, 2-3 cm-es darabokra vágjuk. A répát meghámozzuk, felkarikázzuk. A vörös- és a fokhagymát megtisztítjuk. A borsikafűszálakat leöblítjük (ha szárítottat használunk, néhány ... |
|
|
|
|
|
|
|
... belsejét, és apróra vágjuk. Kivajazunk egy hőálló formát és vágási felülettel lefelé belehelyezzük a cukkinit, majd kb. 10 percig sütjük. Közben a hagymát megtisztítjuk, a petrezselymet megmossuk, felaprítjuk. Serpenyőben megolvasztjuk a vajat, kb. 5 perc alatt puhára pároljuk benne a hagymát, a zellert, a cukkini belsejét és a rizst. Felöntjük a levessel, hozzáadjuk a petrezselym... |
|
|
|
|
|
|
|
...
1 fej vöröshagyma
só, bors
pirospaprika
1-2 gerezd fokhagyma
1-2 babérlevél
1 kávéskanálnyi zsír
1 evőkanál liszt
A babot megmossuk és előző napon beáztatjuk.
Személyenként 3-3,5 dl hideg vizet számolva a jól megmosott, föstölt marhaszeggyel feltesszük főni. Amikor a hús megpuhult, kivesszük a levesből, bel... |
|
|
|
|
|
|
|
... csirkecomb, 5 ek. olaj, 1 nagy vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 púpozott kk. pirospaprika, kb. 1 csapott ek. só, 1 mokkásk. őrölt fekete bors, 1 ek. finomliszt.
1. A babot megmossuk, lecsöpögtetjük. A csirkecombok bőrét lehúzzuk, majd a húsokat egy kisebb bográcsban, az olajon - vagy a bőrökből kisütött zsíron - körös-körül megpirítjuk, és lecsöpögtetve fé... |
|
|
|
|
|
|
|
... felesleges só kioldódjon belőle. (Ha nincs elég időnk, tegyük nagy, vízzel teli edénybe, forraljuk fel, majd szűrjük le róla a vizet.) A répát, a fehér répát, a hagymát megtisztítjuk, megmossuk, apróbb darabokra vágjuk. Az olajat felforrósítjuk, és körös-körül megpirítjuk benne a csülköt. (Ettől a húson olyan réteg képződik, ami nem engedi a levét kifolyni.) Kivesszük, és félre te... |
|
|
|
|
|
|
|
... fűszerezve. Leve nincs.
Krumplinokedli
Hozzávalók:
Krumpli, só, tojás, morzsa vagy túró
Elkészítése:
A nyers krumplit meghámozzuk, megmossuk, lereszeljük, tojást ütünk rá, összekeverjük. Evőkanállal forrásban levő vízbe szaggatjuk és kifőzzük. Morzsával vagy túróval megszórva tálaljuk.
Dorozsmai szalonnás ponty... |
|
|
|
|
|
|
|
... tésztához a lisztet, a vajat, a cukrot, a tojássárgáját gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, cipóvá formázzuk, fóliába csomagoljuk, és 1 órára betesszük a hűtőbe. A citromot és a narancsot megmossuk, héjukat lereszeljük, levüket kinyomjuk. Fél liter vizet felforralunk, belekeverjük a citrom és narancs levét, héját, és a kifacsart gyümölcsöt is. Hozzáadjuk a cukrot, a fahéjrudat, és... |
|
|
|
|
|
|
|
... spumante típus, amely nálunk is kapható, az ilyen ugyanis mustból erjesztett természetes édes pezsgő. Kell még hozzá egy jó adag virágzó szagos mügeág is. A bogyós gyümölcsöket alaposan megmossuk, az epret, ha nagyszemű, félbevágjuk. A gyümölcsöt a mügeágakkal (a virágokat előzőleg félretesszük) egy sekélyebb tálba tesszük és felöntjük a pezsgővel, lefedve egy-két órát a hűtőben á... |
|
|
|
|
|
|
|
... nagyságú zsír,
3 evőkanál liszt,
1 kávékanál pirospaprika,
1 fej vöröshagyma, só,
3 dl paradicsom ivólé
Elkészítés:
A csülköt éles késsel megkaparjuk, megmossuk és kockára vágjuk, hideg vízben feltesszük főni, gyengén megsózzuk, és lefedve gyengén forraljuk.
Ha a hús félig megpuhult, hozzátesszük a káposztát és közben a megáztatott babot k... |
|
|
|
|
|
|
|
... hőmérsékleten beforraljuk. Hozzáöntjük a tejszínt, majd a hideg vízzel elkevert étkezési keményítővel csomómentesen elkeverjük, fűszerezzük.
A sárgarépát megtisztítjuk, a babot megmossuk, a kelbimbók külső leveleit leszedjük, a szárát bevágjuk. A zöldségeket forró sós vízben egymás után félpuhára pároljuk. Tálalás előtt egy nagy serpenyőben felmelegítjük az olajat, bel... |
|
|
|
|
|
|
|
... bazsalikom
6 tojás + 1 tojássárgája
pici liszt a tészta nyújtásához
Elkészítés:
A leveles tésztát hagyjuk kiengedni. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, a paradicsomoknak eltávolítjuk a héját (lobogó forró vízbe mártjuk 10 másodpercre a paradicsomokat, majd gyorsan hideg vízbe tesszük, így könnyen lejön a héja), húsát feldaraboljuk. A rép... |
|
|
|
|
|
|
|
... kihülni, levéből 1 dl.-t félreteszünk.
A répát megtisztítjuk, felkarikázzuk, a szegfűszeggel és 1-2 csipet sóvakl, kevés vízben puhára pároljuk, leszűrjük. A tojásokat megmossuk, sós vízben a forrástól számított 8 percig főzzük. Hideg vízben lehűtjük, meghámozzuk, 4 tojást félbe -/ negyedbe vágunk. Az ujhagymát megtisztítjuk, egy kevés zöldjével együtt rézsutosan... |
|
|
|
|
|